Marktplaats

Beschrijving

Blijkens Ferrariskaart (1770-1778) reeds in de 18de eeuw bestaand plein, doch vermoedelijk ouder. De bebouwing werd, net zoals het grootste deel van Moorslede, in 1917-1918 totaal vernietigd. De vooroorlogse bebouwing bestond voornamelijk uit witgeschilderde en beraapte lijstgevels van één à twee bouwlagen onder zadeldak, voornamelijk 18de- en 19de-eeuws uitzicht.

Na de Eerste Wereldoorlog werd de grosso modo rechthoekige pleinconfiguratie - ten westen geënt op Kerk- en Marktstraat, ten oosten op Breulstraat en Pater Lievensstraat - nauwelijks gewijzigd. Wederopgebouwde pleinwanden volgens oude foto's blijkbaar met weinig reminiscenties aan de vooroorlogse lijstgevels.

Gemeentehuis als blikvanger op de hoek van de Breul- en Pater Lievensstraat. Het smeedijzeren hek rond de kerk, en de groenvoorziening rond de kerk en aan beide zijden van de markt werden niet heraangelegd.

Geasfalteerd marktplein met in het noordwesten ruiterstandbeeld van Pater Lievens. Bronzen standbeeld op bordes en arduinen sokkel van de hand van beeldhouwer J. Dupon (1864, Ichtegem-1935, Antwerpen), onthuld in 1929.

Het noordelijk gedeelte van de Marktplaats bestaat uit parkingplaatsen van betonstraatkeien, het zuidelijk gedeelte is voorbehouden voor de verkeerscirculatie. Horecazaken en dienstverlening.

Noord- en zuidzijde: aaneengesloten bebouwing met voornamelijk breedhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen). Aan de noordzijde, eenvoudige lijstgevels (nummers 6, 12 en 14; nummers 8, 16 en 18 met vernieuwd parement), lijstgevels met getrapte dakvensters (nummers 4, 20 en 22) en één met risaliet uitlopend op schoudergevel (nummer 2). Aan de zuidzijde, lijstgevels met dakvensters en risalieten onder trapgevels en halsgevel, en één diephuis met tuitgevel (zie nummer 5).

Nummer 4: eclectisch burgerhuis van 1921, zie jaarsteen, met typerende banden van witte sierbaksteen, rondboogfries en rondbogige muuropeningen met art-nouveau-elementen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol