Geografisch thema

Baantje

ID
13066
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13066

Beschrijving

L-vormige straat tussen Koning Albertplein, Stationsstraat en Museumstraat, deels op het tracé van "D'Heer Vermeirens wegel" (zie de Poppkaart) die tot op heden als voetweg doorloopt tot aan de De Ring. Eertijds situeerde zich hier de touwslagerij van de familie Vermeire, deels opgericht in de jaren 1858 door Karel en Theodore Vermeire en sinds 1920 onderdeel van de NV Le Lis. De buitenlandse maatschappij NV Le Lis, genoemd naar de Nederlandse stichter H. van der Lely, zorgde voor een grote expansie en de uitbouw tot een elektrische touwfabriek, weverij en later ook staalkabelproducent met internationale allure. Dit bedrijf is heden gekend als Le Lis Bexcoropes NV en geherlocaliseerd op het industrieterrein Zwaarveld. Na de stopzetting van de activiteiten aan Baantje circa 2000 werden de voormalige terreinen van Le Lis vrijgegeven en door het gemeentebedrijf Hamse Investeringsmaatschappij (HIM) en een projectontwikkelaar gesaneerd, verkaveld en ontwikkeld voor private en sociale woningbouw.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Architectenwoning Louis Van Wiele

  • Omvat
    Hoekhuis

  • Omvat
    Nijverheidsgebouw met smidse van touwfabriek Le Lis

  • Is deel van
    Hamme


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Baantje [online], https://id.erfgoed.net/themas/13066 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.