Geografisch thema

De Ring

ID
13068
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13068

Beschrijving

Centrumstraat met woon- en schoolfunctie die de Plezant-, Slang-, Hoog- en de Kerkstraat met elkaar verbindt. Oud noordzuid-georiënteerd tracé waarvan de benaming minstens teruggaat op de 18de-eeuwse straatnaam "Straete vanden Rinck" zoals genoteerd in de "Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek (...)" van 1772-1776. Oostzijde grotendeels onbebouwd en nog steeds palend aan de tuinmuur van het Kasteel van Hamme. Westzijde deels bebouwd met een combinatie van voormalige overheids- en schoolgebouwen, burger- en arbeiderswoningen met een zeer wisselend gabariet. De kleine 17de-, 18de- en 19de-eeuwse spinners- en arbeidershuisjes in binnenblok die voorheen kenmerkend waren voor deze straat en illustratief voor de alomtegenwoordige huisnijverheid te Hamme, werden inmiddels gesloopt. Zij stonden vanaf het begin van de 19de eeuw via de voetwegel "Baantje", vroeger "D'Heer Vermeirens wegel" in relatie tot de nabijgelegen touwslagersbedrijven van de families Vermeire (zie Baantje en Hoogstraat). Deze voetwegel wordt tot op heden als verbindingsweg tussen het Koning Albertplein en het centrum gebruikt. Vlakbij deze doorgang ter hoogte van de straatbocht vloeit de overwelfde en inmiddels deels gedempte "Rybeke" –beek die de tuin van het kasteel doorkruist en aanvankelijk de kasteelvijver bediende.

  • Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg, afdeling Architectuur, "Renovatiestudie 'De Ring' te Hamme", in M&L, I, 4, 1982, p. 12-37.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Conciërgewoning

  • Omvat
    Feestzaal van de Katholieke Kring

  • Omvat
    Herberg

  • Omvat
    Katholieke Kring en Jongens Patronage

  • Omvat
    Sint-Jozefschool en -klooster

  • Is deel van
    Hamme


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Ring [online], https://id.erfgoed.net/themas/13068 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.