Geemstraat

Beschrijving

Oud straattracé in aansluiting met de Hoogstraat leidend tot de Evangeliestraat over de vroegere Westakker waarop in de 18de en 19de eeuw nog meerde windmolens te vinden waren. In de 18de eeuw vertoonde de Geemstraat slechts schaarse bebouwing waaronder een houten korenwindmolen te localiseren nabij de hoek met de huidige Bareelstraat. De molen verdween in het laatste kwart van de 19de eeuw. De benaming Kapellemeulen vewees naar een kapelletje horend bij het molenerf, nu eveneens verdwenen. Naast de Bareelstraat werd de Geemstraat vroeger gedwarst door de spoorweglijn Sint-Niklaas-Dendermonde via Hamme, opgericht in 1870-1877 en voor het personenvervoer afgeschaft in 1957. De oprichting van de spoorlijn gaf een belangrijke impuls aan de industriële ontwikkeling van Hamme voornamelijk in de stationsbuurt. Naar het einde toe van de 19de eeuw groeide de bebouwing in de Geemstraat niet enkel aan met arbeidershuizen maar vonden ook meerdere industriële bedrijven hier een vestigingsplaats. Zo lag hier vroeger onder meer de stoomtapijtenfabriek Maatschappij in collectieve naam H.F. Keuller, fabriek gebouwd in 1894 op een onbebouwd perceel aan de hoek met de Stationstraat. Het bedrijf kende volgens kadastergegevens een uitbreiding in 1900, 1905, 1924/26 enzomeer. De eigenaars waren bouwheer van burgerhuizen in de nabije omgeving (zoals Hoogstraat nummer 48, Stationsstraat nummers 17-19). Aan de straat domineert nog steeds de kleinschalige rijbebouwing met daartussen een paar grotere burgerhuizen en villa’s.

• DE RIJCKE E., Geschiedenis van een spin 1923 – 1998 Tasibel nv, Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, VII, 1999, p. 5-6.
  • VAN BOSSCHE A., Malen en molens in Hamme, Hamme, 2005, p. 90-91.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena