Koning Albertplein

Beschrijving

Rechthoekig plein te situeren in het westelijke gedeelte van het gemeentecentrum. Samen met het statiekwartier (Stationsstraat en Spoorwegstraat) aangelegd in 1875 na de uitbouw van de spoorlijn 56 Sint-Niklaas – Dendermonde in 1875 door een privémaatschappij van Léon De Bruyn. Aanvankelijk gekend als "Statieplaats" en ingeplant op een onbebouwd terrein aan de kruising van de vroegere “D’ "Heer Vermeirens wegel" (nu Baantje) en de "Rattewegel" (zie de Poppkaart). Later herdoopt in Koning Albertplein.

Plein met stationsgebouw, horeca en bedrijven, oorspronkelijk bestemd om uit te groeien tot het centrum van de westelijke gemeente-uitbreiding. Nu verhard en deels beboomd plein, aan drie zijden omringd met woonhuizen, aan de vierde zijde met het voormalige station. Oudste huizenrij van circa 1877 aan de noordkant, andere zijden hoofdzakelijk rond de eeuwwisseling en tijdens het interbellum bebouwd met burgerwoningen en handelspanden. In het midden monumentaal oorlogsmonument naar ontwerp van beeldbouwer Karel Schuermans van 1921.

• Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • DE RIJCKE E., Geschiedenis van een spin 1923 – 1998 Tasibel nv, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, VII, 1999, p. 5-44.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena