Belangrijke historische verbindingsweg tussen het Tweebruggenplein, de Peperstraat en het Marktplein. Vanouds gekend als de "Kapelstraat" (zie Poppkaart) omwille van de verbinding met de "kapel van Tweebruggen" aan het Tweebruggenplein.
Zeer druk bebouwde straat met overwegend burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw waaronder een aantal voormalige directeurswoningen eertijds met bijhorende spinbanen (onder andere nummer 20, nummer 44 bij touwslagerij Vermeire) of met bijhorende brouwerijen (nummer 17), afgewisseld met een aantal fraaie woningen uit het interbellum. Van andere touwslagerijen zoals De Corte, Van Geeteruyen, Bocklandt… zijn er geen tastbare herinneringen meer.
Ook de historische herberg "De(n) Appel" en het "Volkshuis" of de "Katholiekenbond" (ter hoogte van nummer 26) zijn ondertussen uit het straatbeeld verdwenen.
Buste van schrijver Filip De Pillecyn (1891-1962) op hardstenen sokkel op de straathoek met de Peperstraat en Kleinhulst, gesigneerd en gedateerd Jo Bocklandt/ 2004 en volgens stempel gegoten door Dirk De Groeve.
BUYSE S., De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en de 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de eeuw tot de 20ste eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling UGent, Gent, 1996-1997.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)