Spoorwegstraat

Beschrijving

Vroegere "IJzeren Wegstraat" aangelegd bij de ontsluiting van het nieuwe statiekwartier gelijktijding met de aanpalende Stationsstraat en het Koning Albertplein in 1874-1875. Brede straat die het stationsplein in verbinding stelt met de Slangstraat. Hoofdzakelijk bebouwing uit het interbellum en minder residentiële burgerwoningen, in tegenstelling tot de monumentalere architectuur in de Stationsstraat.

Vlakbij de Slangstraat in het eerste straatdeel, voormalig schoolgebouw (nummers 1-1A) uit het vierde kwart van de 19de eeuw in de volksmond gekend als de "Kabaskensschool", de parochiale lagere jongens- en meisjesschool. Traditionele schoolarchitectuur: langwerpig gebouw met klaslokalen en feestzaal met hogeropgaande schoolmeesterswoning in het midden. Grondig gerenoveerd en herbestemd als tewerkstellingsproject en kringloopwinkel Spoor 2.

• Prentbriefkaartcollectie H. De Looze, Hamme.
  • De Burgemeesters, (Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, VII, 1999, p. 57).
  • DE RAUW E., Zo leefde Hamme, Hamme, 1983, p. 21.
  • DE RIJCKE E., Geschiedenis van een spin 1923 – 1998 Tasibel nv, (Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, VII, 1999, p. 5).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena