Brugstraat

Beschrijving

Onderdeel van de vroegere Daalstraat in de zuidelijke wijk Daal. Maakt deel uit van één van de hoofdwegen in Berlare. De Brugstraat is namelijk een onderdeel van de oude wegverbinding die vanuit het afgelegen dorpscentrum via de Schelde aansluiting geeft op Schoonaarde met de oude steenweg Dendermonde – Gent (tracé via Wichelen en Wetteren). Vanaf 1866 plande de gemeente het Scheldeveer tussen Berlare en Schoonaarde te vervangen door een brug. Eerste metalen draaibrug naar ontwerp van ingenieur Th. Bureau (Gent) gebouwd door A. Leroy (Sclessin), ingehuldigd op 20 augustus 1871. Een aanvankelijk houten brugwachtershuisje werd later door een groter brughuis vervangen (nr. 55). De brug werd zowel in 1914 als in 1940 door het Belgische leger opgeblazen. Een nieuwe brug van voorgespannen beton werd ongeveer 200m verderop gebouwd in 1962. De door de Duitsers aangelegde noodbrug werd in 1966-67 afgebroken.

• VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 153-167.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena