Nijverheidstraat

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Geemstraat en de Strijderslaan in het westelijke deel van het gemeentecentrum, aansluitend bij de stationsbuurt. Het tracé gaat deels terug op een smaller en korter stuk particuliere weg die vroeger met een rechte hoek verliep tussen Geemstraat tot de Rattewegel (confer Atlas der Buurtwegen van Hamme van 1844) en later eindigde nabij het station (1875) van de spoorlijn Sint-Niklaas-Dendermonde. De ontwikkeling van de stationsbuurt als nieuwe woonwijk ging gepaard met nieuwe industriële vestigingen, onder meer in de onmiddellijke omgeving van de Geemstraat en aan de later doorgetrokken privéweg en nog tijdens het Interbellum als openbare weg afgelijnde Nijverheidstraat. Aan de oostzijde van de Nijverheidstraat liggen een aantal fabrieksgebouwen, nu verenigd onder tapijtweverij Tasibel (zie Koning Albertplein nummer 3), die teruggaan op oorspronkelijk diverse nijverheden hier opgericht in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Tussen Nijverheidstraat nummer 3 en nummer 5 liggen nog aanvankelijke bedrijfsgebouwen van de vilderij Jonas & Naumburg. Volgens gegevens van het kadasterarchief bouwde de Maatschappij Jonas en Naumberg in 1912 al een vellenbewerkingfabriek naast hoger vermelde privéweg, vlakbij bij de spoorlijn. Van in 1913 en na de Eerste Wereldoorlog werd de fabriek door "Jonas & Naumberg" gefaseerd uitgebreid tot bij de toegang aan de huidige Nijverheidstraat onder meer met een bijhorend alleenstaand huis (nummer 5). Het bedrijf bezat zijn hoofdzetel te New York. Het Europese filiaal van Jonas & Naumberg te Hamme was als verwerkingsbedrijf van konijnenvellen hun leverancier van grondstoffen. In 1959, na sluiting van de vilderij Jonas & Naumburg, ging hun fabrieksterrein met de verbouwde bijhorende villa (nummer 5) door aankoop over in het ernaast gelegen bedrijf Nofico (zie Geemstraat nummer 59) voor de weverij van het later genaamde Tasibel. Aan het voorgaande bedrijf Jonas & Naumberg herinnert nu ter plaatse nog onder meer een sieranker, samengesteld uit de initialen J en N, binnen een ruitvormig paneel op de afgeschuinde gevelhoek van de conciërgewoning van de bedrijfsvleugel, bij de toegangspoort aan de Nijverheidstraat. Er is ook melding van een gevelsteen met de bedrijfsnaam en jaartal 1918.

Het aanvankelijke bedrijf "Nouvelle Filature & Corderie de Hamme" met inkom aan de Geemstraat nummer 59, opgericht in 1923 en sinds 1960 Tasibel, paalt met zijn voortdurend uitgebreide en aangepaste gebouwenbestand aan de Nijverheidstraat (tussen nummer 1 en nummer 3).

• DE RIJCKE E., Geschiedenis van een spin 1923 – 1998 Tasibel nv, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, VII, 1999, p. 5-28.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena