Plezantstraat

Beschrijving

Oud straattracé in het gemeentecentrum tussen het Marktplein, de Nieuwstraat, de Slangstraat en De Ring, zuidwaarts van de decanale kerk gelegen. In de "Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek (...)" van 1772-1776 samen met de Slangstraat gekend als de "Straete in 't Dorp" en op de Poppkaart van circa 1860 onderdeel van de "Slange straat". Straatnaam ten laatste in 1898 gewijzigd in "Plaisantstraat" en volgens De Cock ontleend aan de vroegere herberg "Hof van plaisantie" ter hoogte van het Marktplein nummer 20 later vestigingsplaats van het Sint-Vincentiusklooster. Deze herbergnaam verwees wellicht op zijn beurt naar het kasteel of voormalige buitengoed van de familie Van Doorslaer de ten Ryen in de Plezantstraat nummer 14.

Relatief korte straat teruggaand op een oude verbindingsweg tussen Hamme en Grembergen en op de vroegere "Dendermondsche steenweg" van Sint-Niklaas doorheen het oude centrum van Hamme naar Dendermonde. Belangrijke historische en residentiële straat. Tussen 1513 en 1642 localisatie van een begijnhof voor vijf vrouwen en mogelijk gerelateerd aan de Onze-Lieve-Vrouwekapel of Begijnhofkapel op de hoek met de Slangstraat. Volgens historisch kaartmateriaal reeds in het derde kwart van de 18de eeuw een sterk bebouwde straat met diepe achterliggende tuinen, waarvan de vroegere perceelsgrenzen grotendeels bewaard gebleven zijn. Veelal residentiële bebouwing met onder meer een kasteel, voormalige pastoorswoning, woningen van notabelen en in de 20ste eeuw het vredegerecht en het geboortehuis van schrijver Filip De Pillecyn.

• DE COCK K., Hamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nr. 9.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena