A. Dassonvillelaan

Beschrijving

Korte rechte straat die de Winkelsestraat verbindt met de Elfde Julilaan. Aangelegd in 1969, grotendeels op het tracé van een bestaande uitweg. Zogenaamd naar de oprichter van de (verdwenen) olieslagerij in de Izegemsestraat, Alphonse Dassonville (1862-1934), bouwheer van het landgoed of kasteel Dassonville. Op de plaats van de vroegere olieslagerij wordt rond 2000 door een projectontwikkelaar de Parkresidenties Vijverzicht gebouwd.

In 1971 wordt de nieuwe gemeenteschool in gebruik genomen, gebouwd in de periode 1968-1971 ter vervanging van de oude gemeenteschool in de Stationsstraat. Het ontwerp is van de hand van architect Seraphin Wylein uit Izegem. De school bevat tien klaslokalen, een bureel, leraarskamer, stencilkamer, refter, turnzaal en twee speelplaatsen. In 1983 houdt de school op te bestaan, wegens de aanhoudende daling van het aantal leerlingen. In 1986 wordt de Gemeentelijke Bibliotheek opgericht, ondergebracht in de gebouwen van de voormalige gemeenteschool, in 1988 omgevormd tot Diensten- en Ontmoetingscentrum (DOC). Het gebouw wordt uitgebreid circa 1993-1994.

De oostzijde van de straat wordt gedomineerd door een lange bakstenen tuinmuur van het landhuis Dassonville. Semi-industriële functie, drukkerij Bultheel aan westzijde van de straat.

• Archief Roger Vandewalle.
  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 18.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 383, 436.
  • HOET R., De geschiedenis van het onderwijs in Lendelede in het bijzonder het ontstaan en de evolutie van het gemeenteonderwijs, in Lethae, nr. 4, 1982, p. 18-29.

Auteurs: Devooght, Kristien; Santy, Rudy