Geografisch thema

Bosmolenstraat

ID
13107
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13107

Beschrijving

Korte straat die de Woestynestraat ten westen verbindt met de Sneppestraat ten oosten. In 1959 genoemd naar de Izegemse wijk "Bosmolens". In de 17de eeuw staat de straat gekend als "de Appelboomendreve". Vermeld op een 18de-eeuwse kaart van de heerlijkheid Meulewalle als "den happel boomen dreve", aan weerszijden beboomd. Ook op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven als een aan weerszijden beboomde weg met verspreide hoevebebouwing met losse bestanddelen. De straat vormt op de Atlas der Buurtwegen (1847) samen met de huidige Roterijstraat en de huidige Molenstraat een onderdeel van de toenmalige "Molenstraet", beschreven als "chemin de Lendelede aux Boschmolens". In 1902 wordt het geheel de "Bergmolenstraat" genoemd.

Agrarische functie, landelijke bebouwing.

 • Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Harelbeke, nr. 1540 b: 3 kaarten heerlijkheid Meulewalle, ten noorden van de weg van Lendelede naar St.-Eloois-Winkel, 18de eeuw.
 • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 18.
 • MEERSSEMAN P.A., Geschiedenis van Lendelede sedert aloude tijden tot 1902 in verband met de voornaamste gebeurtenissen uit de geschiedenis van ons dierbaar Belgenland en van ons roemrijk Vlaanderen, Lendelede, 1902, p. 190.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoningen

 • Omvat
  Bosmolenhoeve

 • Is deel van
  Lendelede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bosmolenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/13107 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.