Geografisch thema

Em. Neirynckstraat

ID
13114
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13114

Beschrijving

Korte rechte straat die de Stationsstraat verbindt met de noordelijker gelegen Rijksweg en grotendeels parallel loopt met het tracé van de spoorlijn Kortrijk-Brugge. Een noordelijk stuk van de straat maakt eertijds deel uit van de oude verbindingsweg tussen Izegem en Harelbeke, met tracé over de huidige Lokbeekstraat, een stuk Ingelmunstersestraat, Meikapelstraat, Groeningebergstraat, Harelbeeksestraat en Veldbosstraat. Met de aanleg van de spoorweg wordt onder meer deze oude verbindingsweg onderbroken en verliest de weg aan belang. Op kosten van de spoorweg wordt een nieuw stuk weg aangelegd, het rechte gedeelte van de Emiel Neirynckstraat langs de sporen naar de Stationsstraat toe. In de 19de eeuw spreekt men van de "Kleine Iseghemstraat". Huidige naam gegeven in 1959, zogenaamd naar Emiel Neirynck, medestichter van de firma Neirynck-Holvoet, de vlakbijgelegen fabriek die zich uitspreidt over beide zijden van de Stationsstraat.

Bebouwing in tweede straatdeel vnl. bestaande uit gesloten en halfopen bebouwing van enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. Tweede straatdeel aan de westzijde bestaande uit alleenstaande eengezinswoningen uit de jaren 1970 en het laatste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 51 met geprofileerde houten kroonlijst met gekartelde muuraansluiting. Nummers 85-87 eenlaagsbouw van telkens twee traveeën respectievelijk met verdiepte gevelvelden en getrapt tandfries.

Aan de oostzijde tussen de straat en de spoorweg ligt kasseien bestrating, vermoedelijk het vroegere stationsplein.

  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 20.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 427.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge

  • Is deel van
    Lendelede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Em. Neirynckstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/13114 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.