Gentsestraat

Beschrijving

Korte straat in de noordoostelijke hoek van de gemeente, die de Heirweg verbindt met de Brugsesteenweg op grondgebied Ingelmunster. In de 18de eeuw wordt de straat "Ghendtstraete" genoemd, voor het eerst vermeld in 1729. Vermoedelijk is deze straatnaam ontstaan uit de verbastering van het oudere toponiem "Hondtstrate", voor het eerst vermeld in 1513 en verder doorheen de 17de eeuw. Vermelding op 19de-eeuwse kadastrale mutatieschetsen van het toponiem "Doornhoek".

Agrarische en woonfunctie. Nummer 4, "Vijverhof". Eind 19de- of begin 20ste-eeuwse hoeve met woonhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Op de Ferrariskaart (1770-1778) komt op deze plaats reeds hoevebebouwing voor.

Nummer 17, voormalige herberg "De Hazewind", quasi op de grens met Ingelmunster gelegen. Boerenarbeiderswoning opgetrokken in 1894 ter vervanging van een ouder volume, toen eigendom van landbouwer Leonard Bossuyt uit Ingelmunster. In 1938 uitgebreid aan de oostzijde tot het huidige volume. Verankerd bakstenen witgeschilderd eenlaagsvolume van zeven traveeën langsheen de straat, onder vernieuwd zadeldak in mechanische pannen. Segmentboogvormige muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk en met nieuwe dorpels. Deuropening in de zesde travee gedicht. Spitsboogvormige kapelnis in de westgeveltop.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1895/6.
  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 20.