Hulstsestraat

Beschrijving

Korte landelijke straat met licht kronkelend verloop die de verbinding vormt tussen de Rijksweg en de Brugsesteenweg. Vormt voor de 20ste eeuw onderdeel van de belangrijkste verbinding van Lendelede met laatst genoemde steenweg.

In de 16de eeuw "lendestraetkin" genoemd. De steenweg Kortrijk-Brugge, die ten westen net buiten Lendeleeds grondgebied loopt, wordt aangelegd in 1750-1751. Doorheen de 18de eeuw blijft het dorp tamelijk geïsoleerd, daarom wordt begonnen met de aanleg van een rechtstreekse verbinding tussen het Dorpsplein en de oostelijker gelegen steenweg. Lendelede begint in 1783 op eigen kosten met de aanleg van de "calsijde", pas in 1820 zou de gemeentelijke steenweg voltooid worden. Wordt op de Atlas der Buurtwegen (1847) samen met de Stationsstraat en de Harelbeeksestraat aangeduid als "den steenweg" van Lendelede naar Hulste.

Vnl. agrarische functie. Verspreide landelijke bebouwing, bestaande uit middelgrote hoeves op historische sites, onder meer nummer 4, "ter Lindemeersch", zogenaamd naar de weide ten oosten van de hoeve die in 17de-eeuwse bronnen "Lendemeersch" wordt genoemd. 18de-eeuwse hoevegebouwen in L-vorm rondom een verhard erf, toegankelijk via erfoprit tussen 20ste-eeuwse overhoekse bakstenen erfpijlers, de linker met rechthoekige kapelnis in gesmoorde baksteen. Ten noorden het boerenhuis onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met straat), nieuwe erfgevel met behouden jaartalankers "1754", zijgevel met vlechtingen, noordgevel met dakoverstek op houten kardoezen en steunbeer. Ten oosten een dubbele dwarsschuur onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen en met aandaken met vlechtingen (nok haaks op straat). Centrale steunbeer op de zuidelijke zijgevel, gedichte asemgaten en oculus. Erfgevel met korfboogpoorten met schuifpoort, centrale steunbeer, geïntegreerde aardappelkelder. Aan de noordzijde het wagenhuis op smaller grondplan en onder lagere nok, dakoverstek met houten beplanking, centrale steunbeer. Ten noorden een klein bakstenen stalletje onder pannen zadeldak.

Hoeve nummer 2 voorkomend op Ferrariskaart (1770-1778), thans volledig gerenoveerd.

• DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 22.