Kortemunteweg

Beschrijving

Zijstraatje van de Kortrijksestraat, dat parallel loopt met de iets zuidelijker gelegen Winkelsestraat. In de 19de eeuw wordt de weg "Abeelendreefwegeltje" genoemd, zie Atlas der Buurtwegen (1847). Het toponiem "Korte Munte" komt reeds voor in 1890, in 1959 krijgt het straatje haar huidige benaming. De straat staat op het oostelijke uiteinde via een voetwegel in verbinding met de Winkelsestraat.

De bebouwing beperkt zich tot de zuidkant van het oostelijke straatdeel. De noordkant wordt ingenomen door een fruit- en boomgaard en het naastgelegen vleesverwerkend bedrijf "Volys Star" (Oudstrijderslaan). Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de weg nog niet weergegeven, de Atlas der Buurtwegen (1847) geeft vijf kleine woningen weer, in halfopen en open bebouwing.

Eenlaagswoningen, voornamelijk verbouwd. De vroegere voorgevels geven op het zuiden uit (zie cementeringen met voegwerkimitatie), de woningen behoorden eertijds tot de Winkelsestraat. Nummer 3 met twee opkamertraveeƫn met keldervensters. Aangevuld met nieuwbouw uit het einde van de 20ste of het begin van de 21ste eeuw, alleenstaande eengezinswoningen in tuin.

• DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 22.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien