Geografisch thema

Leenstraat

ID
13137
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13137

Beschrijving

Korte straat in de noordwesthoek van de gemeente, die grotendeels op de grens met Izegem loopt en de Beiaardstraat verbindt met de Geitestraat (Izegem). Doorheen de 18de, 19de en 20ste eeuw vermeld als "Leendreve" of "Leenstraete", zogenaamd omdat het enige achterleen van de dorpsheerlijkheid "ter Kercke te Lede" er gelegen was. Dit leen "te Mosschere" wordt soms ook "ter Beke" genoemd. Het toponiem wijst op moerassig gebied. Het foncier van de heerlijkheid is de hoeve "Goed te Mosschere" (zie nummer 1). Tot het derde kwart van de 20ste eeuw blijft de Leenstraat een landweg, met zuidelijke aftakking langs het "Goed te Mosschere" die aansluiting geeft tot de Roterijstraat. Vanaf 1959 wordt de straat verkeerdelijk "Rattepaalweg" genoemd, in 1978 wordt de oude benaming opnieuw in voege gesteld. Het kruispunt met de Beiaardstraat en de Slabbaardstraat (Izegem) wordt "Toveresseknok" genoemd.

Voornamelijk agrarische functie. Ten oosten van het "Goed te Mosschere" (nummer 1) ligt eertijds het "Vermoord hofstedeken", een eenlaags boerenarbeidershuisje (tweewoonst) met kozijnconstructies, opkamer en stro-met-pannendak, afgebroken in de jaren 1970. Zogenaamd wegens een meervoudige moord die er plaatsvond in 1887. Nummer 7, éénlaags verbouwd volume langsheen de weg, met opkamer onder zelfde nok. Opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, zie Atlas der Buurtwegen (1847).

Op 19de-eeuwse kadastrale mutatieschetsen wordt frequent het toponiem "Sloorehoek" vermeld, als benaming voor de wijk tussen Geitestraat en Beiaardstraat, zogenaamd naar "de Sloore", een plaats te Izegem.

  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 23.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 98-99, 568.
  • DELAERE J., Het goed te Mosschere, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 6-14.
  • VANDROMME A, De dubbele moord aan de Toveresseknok in 1887, in Lethae, nr. 12, 1991, p. 32-43.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Goed te Mosschere

  • Is deel van
    Lendelede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/13137 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.