Lokbeekstraat

Beschrijving

Korte straat in het noordoostelijke deel van de gemeente, die vanaf de Ingelmunstersestraat naar het noorden toe loopt, om op grondgebied van Izegem verder te lopen in de Hooghoutstraat. Zogenoemd in 1978 daar de straat de Lokbeek kruist, die voor een stuk de grens vormt met Izegem en noordelijker de grens Izegem/Ingelmunster. De straat maakt eertijds deel uit van de oude verbindingsweg tussen Izegem en Harelbeke, met tracé over de huidige Lokbeekstraat, een stuk Ingelmunstersestraat, Meikapelstraat, Emiel Neyrinckstraat, Groeningebergstraat, Harelbeeksestraat en Veldbosstraat. De weg verliest aan belang wanneer dit tracé onderbroken wordt door de aanleg van de spoorweg in 1845. Weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847) als "Kleine Iseghemstraet". Maakt tussen 1959 en 1978 deel uit van de "Groenstraat".

Op de hoek van de Groenstraat en de Lokbeekstraat het driegemeentenpunt tussen Lendelede, Izegem en Ingelmunster bevindt zich lange tijd het verdwenen Hooghoutkapelletje, voor het eerst vermeld als "tcappellekin ten hoochoute" in 1569, als "hooghhoutcappelleken" in 1662 (zie Groenstraat). De kapel wordt afgebeeld op een kaart bij het renteboek van "'t Emelgemsche" (1642). Op de noordwestelijke hoek van het kruispunt wordt op de topografische kaart van het Institut Géographique Militaire (1948, laatste terreinrevisie 1910) nog een kapel aangeduid.

Landelijke bebouwing met woonfunctie. Op de hoek met de Groenstraat een samenstel van twee eenlaagswoningen opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw (Atlas der Buurtwegen, 1847), nummer 3 in witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint, onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat); gecementeerde zijgevel met imitatievoegwerk en gekartelde bebording. Nieuw schrijnwerk.

• Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 1413: Renteboek 't Emelgemsche (1642).
  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 23.