Nieuwstraat

Beschrijving

Rechte straat in het centrum van de gemeente, die de Kuurnsestraat verbindt met de Stationsstraat. De Nieuwstraat wordt aangelegd in 1953 op de plaats van een vroegere aardeweg, in de volksmond gekend als "Vandendriessches dreef" en genoemd naar de eigenaar van de hoeve gelegen op het kruispunt van de Stationsstraat met de Nieuwstraat. Bijgevolg op de Atlas der Buurtwegen (1847) nog aangeduid als "sentier privé". Op de Popp-kaart (1840-1850) echter samen met de Kuurnsestraat omschreven als "Chemin de Courtrai à Lendelede". Op de 18de-eeuwse (Ferrariskaart, 1770-1778) en 19de-eeuwse kaarten (Dépôt de la Guerre en Institut Cartographique Militaire, 1873 en 1896) leidt een voetweg vanaf de Nieuwstraat naar of in de richting van de hoeve aan de Julien Ottevaerelaan. De huidige naam "Nieuwstraat" dateert van 1958.

Straat aan oostzijde gekenmerkt door sociale woningbouw, bestaande uit drie types woningen waarvan de oudste cluster gebouwd in 1938 (zie nummers 9-27). Twee andere types woningen uit de jaren 1950-1960.

Cluster woningen (nummers 29-37, 53-69) gebouwd in 1952 in opdracht van de Bissegemse bouwmaatschappij "Allen voor één, één voor allen". Roodbakstenen woningen onder een schilddak in mechanische pannen, gekenmerkt door rechthoekige vensteropeningen en een getoogde deur binnen een omlijsting met gebruik van natuursteen, groot en klein venster in de tweede bouwlaag.

Voor het tweede type woningen (nummers 41-51) werd eind 1961 een vergunning verleend aan de Samenwerkende Maatschappij voor Volkswoningen "Mijn Huis" uit Harelbeke. De huizenrij naar ontwerp van architect Jacques Bekaert uit Lauwe, bestaat eveneens uit rode bakstenen onder schilddak in mechanische pannen. Ze bevatten rechte muuropeningen onder een witgeschilderde latei. Alle huizen beschikken over een klein voortuintje (bij het laatste type woningen meestal verhard).

Aan westzijde van de straat enkele lage appartementsgebouwen en halfopen woningen uit het derde en vierde kwart van de 20ste eeuw. Op nummer 5 bevindt zich een hedendaags bedrijfsgebouw.

Leon Vandendriessche liet in 1925 nabij de oostelijke hoek met de Stationsstraat een vlasroterij bouwen, de eerste te Lendelede, thans verdwenen. Deze plek maakt deel uit van de woonuitbreidingszone ten oosten van de Nieuwstraat (BPA Nieuwstraat) waar vanaf 2004 meer dan 100 woningen gebouwd werden.

• Gemeentearchief Lendelede, Bouwvergunningen, 1961-1962.
  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 24.