Geografisch thema

Rijksweg

ID
13145
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13145

Beschrijving

Ook gekend als N36, een weg die het oosten van de gemeente van zuidoostelijke in noordwestelijke richting doorkruist als drievaksbaan. Loopt van Ronse in de provincie Oost-Vlaanderen tot Zarren (deelgemeente Kortemark), waar deze overgaat in de N35. In 1962 aangelegd onder de oorspronkelijke benaming "Rijksweg nr. 308", later huidige naam N36 gekregen.

Weinig bebouwing, hoofdzakelijk met commerciƫle functie. Ten westen van de Rijksweg, tussen de Ingelmunstersestraat en de Izegemsestraat, bevindt zich een industriezone.

Tevens enkele woningen. Nummer 14, wellicht voormalige "Ghelaesmakers hofstede", een achterleen van de heerlijkheid Bauwinsbussche of "ten Bauwelare". Gelegen langs korte doodlopende zijstraat in het verlengde van de Sterrekensstraat, thans gerenoveerde eenlaagswoning, in geschiedenis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, zie weergave bebouwing op deze plaats in het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij Doornik (circa 1645). Nummers 23 en 25 gebouwd in de jaren 1960 (zie verder), gelegen aan westzijde van de weg.
Brug over de spoorweg voorzien van natuurstenen leuningen.

  • Archief Sint-Andriesabdij Brugge, Pretiosa, nr. 6: Tiendboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik, circa 1645.
  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 24.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 47.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lendelede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL41, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bungalow

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Lendelede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijksweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/13145 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.