Plaats

Beschrijving

Dorpskern, gedomineerd door de Basiliek van O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Tweeledig dorpsplein, sinds oudsher Plaats genoemd cf. Sanderus; geasfalteerde parkings ten N.W. en N.O. In 1900 werd de plaats verbreed en kreeg hierdoor haar huidig uitzicht (Fig. II). Volledig wederopgebouwd na W.O. I. Vnl. horeca en commerciële functie. Voor W.O. I. kenmerkende XIX-architectuur met lijstgevels van twee bouwl. onder zadeldaken (cf. prentbriefkaart). Heden doorsnee historiserende wederopbouwarchitectuur met neorenaissance inslag cf. risalietvormende trapgevels, dakvensters met trap- en tuitgevel (nrs. 11, 16, 31). Daarnaast ook meer eenvoudige wederopbouw met lijstgevels in de lijn van de XIX-traditie, soms met aangepast gevelparement (fig. 129) Voorts ook locatie van het voormalig gemeentehuis (nr. 28) in eclectische bouwtrant, nu op de r. hoek bij de Ledegemstraat, voor W.O. I. echter ten O. van de kerk, ter hoogte van het huidige gemeentedomein "Het Torreke". Sinds 1956 ook vestigingsplaats van het z.g. Rosarium , gelegen ten Z. van de kerk. Beboomd park met ommegang die vijf blijde, vijf droevige en vijf glorierijke mysteries voorstelt; hoger gelegen openluchtkapel met crypte.

A.H.K. Dadingisila