Sint-Jozefsstraat

Beschrijving

Korte rechte centrumstraat ten oosten van het Dorpsplein, vormt de verbinding tussen de Kasteelstraat en de Stationsstraat. Voormalige privédreef, in 1879 door baron Kervyn de Lettenhove verkocht aan de gemeente die deze omvormde tot openbare weg. Eerst wordt de weg "Ooststraat" genoemd, in 1959 wordt de naam gewijzigd in "Sint-Jozefsstraat".

Vermoedelijk begon vanaf 1879 ook de bebouwing langs de straat opnieuw toe te nemen. In de tweede helft van de 18de eeuw was de weg blijkens cartografisch materiaal (Ferrariskaart, 1770-1778) aan oostzijde vrij druk bebouwd. In het midden van de 19de eeuw (Atlas de Buurtwegen, 1847; Popp-kaart, 1840-1850) bevonden zich echter op slechts één perceel nog een tot twee gebouwen. Uit een kaart van het Institut Cartographique Militaire uit 1896 (revisie op het terrein in 1883), blijkt de bebouwing op het einde van de 19de eeuw opnieuw toe te nemen vanaf het kruispunt met de huidige Stationsstraat, dat reeds aan beide zijden bebouwd was.

De straat kende in het begin van de 20ste eeuw meerdere herbergen, onder meer "St. Joseph", "De Schrijnwerkerij" en op de hoek met de Stationsstraat herberg "De Post".

Voornamelijk aaneengesloten bebouwing met woonfunctie, uit het einde van de 19de en de eerste decennia van de 20ste eeuw, waarvan de meeste huizen met vernieuwd parement. Nummer 20/ Rozebeeksestraat nummer 2, voormalige bibliotheek "De Ontwaking", gevestigd in een hoekpand uit de jaren 1940 of 1950.

Nummers 16-18, donkerrode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen, waarin getoogde muuropeningen onder strek, gewijzigde vensteropening bij nummer 18, vernieuwde gootlijst en grotendeels vernieuwd schrijnwerk, muizentandfries boven de eerste bouwlaag.

De westzijde van de straat biedt een recentere aanblik, met enkele gebouwen hoofdzakelijk teruggaand tot de tweede helft van de 20ste eeuw.

• DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 339.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien