Sterrekensstraat

Beschrijving

West-oost georiënteerde weg die de Kortrijksestraat verbindt met het kruispunt van de Izegemsestraat en de Rijksweg. De straat vertoont een dubbele knik in het tracé ter hoogte van de hoeves met nummer 1 en 4. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt enkel het westelijk deel van de straat als weg aangegeven. Deze maakt ten oosten van de hoeve met nummer 4 een bocht naar het noorden en loopt vervolgens dood. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) wordt ook reeds het oostelijk deel aangeduid maar de weg blijft nog onderbroken op de plaats waar zich voorheen het Bauwelarebos bevond, aangeduid als "sentier privé". Het huidige tracé wordt voor het eerst weergegeven op een kaart van het Dépôt de la Guerre uit 1873 (terreingegevens 1862).

De weg blijft in cartografische en archivalische bronnen onbenoemd. In 1978 "Sterrekensstraat" geheten, zogenaamd naar de gelijknamige wijk en verdwenen herberg "De Sterre", gelegen aan de Kortrijksestraat.

De heerlijkheid Bauwinsbussche of Bauwelare, een vliegende heerlijkheid afhangend van het leenhof van het Oud Kasteel van Kortrijk, had rentegronden die zich uitstrekten over de omgeving van de Izegemsestraat en de Sterrekensstraat. Op de hoek van laatst genoemde straten bevond zich de vierschaar. Het gelijknamige bos "Bauwijnsbusch" of "den Bauwelare" kan etymologisch worden verklaard als "bos van Boudewijn" en grensde ten zuiden aan de huidige Sterrekensstraat. Het bleef bestaan tot circa 1800. De straat was in de 17de eeuw langs beide zijden afgezoomd door een bomenrij.

Behouden agrarisch karakter door de bijna uitsluitende aanwezigheid van enkele historische hoeves. Nummer 6, achteruitgelegen woning met oudere kern, zie afbeelding op Atlas der Buurtwegen (1847).

• Rijksarchief Gent, Fonds de Kerckhove de Dentergem, nr. 149: Kaart op perkament van een eigendom gelegen te Lendelede, toebehorende aan Frans Braye, 1660.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 1070: "Caerte figuratif van d'hofstede in Lendelede, etc.", door Jean de Bersaques, gezworen landmeter van Kortrijk, 17de eeuw.
  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 26.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 104, 109.