Terrynstraat

Beschrijving

Landelijke straat met zowel een west-oost als een noord-zuid gericht tracé, verbonden door een straatdeel dat een hoek vormt van ca. 90°. Het meest westelijk deel van de weg volgt de grens met Izegem.

Staat reeds (gedeeltelijk) afgebeeld op 18de- (Ferrariskaart, 1770-1778) en 19de-eeuwse kaarten (onder meer Atlas der Buurtwegen, 1847 en Popp-kaart, 1840-1850). Het west-oost gericht tracé op de grens met Izegem ontwikkelt zich het laatst. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) weergegeven als "Terrynhoekwegeltje", de Popp-kaart (1840-1850) vermeldt "Terrain Hoek", rond 1900 wordt gesproken van "Terrynhoekweg". In 1959 wordt de huidige benaming gegeven. Vermoedelijk afgeleid van de familienaam van één van de bewoners.

De gebouwenconcentratie in de noordelijke hoek van de Terrynstraat gaat blijkens een kaart van de heerlijkheid Meulewalle minimaal terug tot de 18de eeuw. 20ste-eeuws uitzicht door enkele nieuwbouwwoningen en verbouwingen van oudere panden, onder meer met nieuw parement.

Ook de hoeve met nummer 1 vertoont een 20ste-eeuws karakter (onder meer gekenmerkt door rechthoekige muuopeningen onder betonlateien en stalletje met mijtervormige kapelnis) maar wordt reeds afgebeeld op dezelfde kaart uit de 18de eeuw. Nummer 4, "Terrynhoekhof": enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen, licht vooruitspringende linker hoekpenant. Rechthoekige muuropeningen tussen doorlopende bakstenen strek en natuurstenen onderdorpels waarin bewaarde schuiframen, inkom onder luifel met bovenlicht. Aanbouw ten zuiden, onder meer bestaande uit verbouwd industrieel gebouw, mogelijk voormalige roterij.

• Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Harelbeke, nr. 1540 b: 3 kaarten heerlijkheid Meulewalle, ten noorden van de weg van Lendelede naar St.-Eloois-Winkel, 18de eeuw.
  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 27.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien