Geografisch thema

Sluis

ID
13164
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13164

Beschrijving

Straat- en wijknaam voor een gehucht naast de Schelde en in het grensgebied met Wichelen en Uitbergen, behorend tot de wijk Vliet in het westen van Berlare. Benaming refererend aan de minstens van in de eerste helft van de 17de eeuw bestaande sluizen op de Berlaar, waterloop die van het aanvankelijk hoger gelegen Broek tot de Schelde op Wichelen loopt.

Volgens cartografische bronnen (onder meer van 1632) voorheen Vlietstraat geheten en melding van de Vlietsluis en Baerbroeksluis. Onderdeel van de oude hoofdstraat die van oost naar west via Hogeweg, Dorp en Hoogstraat doorheen de kern van Berlare loopt. Voorzag westwaarts via een dijk van op Sluis in een verbinding met Uitbergen. Het tracé van deze oude wegverbinding is al weergegeven op de figuratieve kaart van het Land van Aalst door J. Horenhault van 15(9)6.

Nog tot in de eerste decennia van de 20ste eeuw bleef hier door de scheepvaart op de Berlaar naar en van de Schelde, door de aanwezigheid van loskaaien en aalputten een drukke handelsactiviteit bestaan. Er werden bouwmaterialen, mest, wijmen en turf verscheept en verhandeld.

 • DE BRUYNE C., De Loskaai op het Sluis gerestaureerd, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, XXIV, 1, 2006, p. 56-62.
 • ROELANDT L., Het Sluis, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, I, 1, 1983, p. 36.
 • VAN DEN BREEN E., Berlare in de 19de eeuw, Berlare, 2003, p. 260-264.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  De Loskaai

 • Omvat
  Hoeve

 • Is deel van
  Berlare


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sluis [online] https://id.erfgoed.net/themas/13164 (Geraadpleegd op )