Geografisch thema

Kapelleplein

ID
13168
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13168

Beschrijving

Gelegen aan de zuidzijde van de Donklaan in de oude noordelijke wijk Bareldonk tussen het Berlare Broek en het Donkmeer, in de het grensgebied met Overmere en Uitbergen (zie ook Donklaan). Het min of meer rechthoekige plein omvat een restant van een alluviale zandheuvel of donk voorheen ook gekend onder het oude toponiem Kapelleberg, verwijzend naar de hier gelegen bedevaartskapel vooral bekend staand als Bareldonkkapel of Donkkapel.

In de "Ommelooper ende Terrier ofte Land en caerteboek der Prochie van Berlaere" van 1773-1786 nog weergegeven als een beboste heuvel doorsneden door paden die convergeren aan het ronde Kapelhof met de kapel van Bareldonck. Heuvel ten noordoosten afgelijnd door Oude dreef en ten zuidoosten door de huidige Sparrendreef. Aan deze zijde is nu een brede strook van de heuvel ingenomen door recente villabouw. Aan de Zuidwestelijke zijde tegenover de Bareldonkkapel komt nog losse kleinschalige landelijke bebouwing voor merendeels uit de 19de eeuw stammend. Aan de Donklaan en het Kapelleplein en is een strook van de weide voor de kapel naast de rijweg aangepast tot parkeerplaats.

 • Rijksarchief Beveren, Oud gemeentelijk Archief Berlare, nr. 331-333; 29ste wijk, nr. 111.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Bareldonkhoeve

 • Omvat
  Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

 • Omvat
  Boerenwoning

 • Omvat
  Café 't Zot Genot

 • Omvat
  Donkkapel

 • Is deel van
  Berlare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapelleplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/13168 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.