Geografisch thema

Hogeweg

ID: 13171   URI: https://id.erfgoed.net/themas/13171

Beschrijving

In het verlengde van Hoogstraat en Dorp oostwaarts lopend tot Waterhoek, vroeger aanvangend bij de hoek met Gaver. Onderdeel van een oude oost-west verlopende hoofdweg in Berlare doorheen de dorpskern. Vanouds geeft deze weg, enerzijds via Appels Veer, één van de oudste Scheldeveren in de Schelde-Durmestreek verbinding met Dendermonde en anderzijds via Hoogstraat met Uitbergen naar Gent. Het tracé van deze hoofdweg is al weergegeven op de figuratieve kaart van het Land van Aalst door J. Horenhault van 15(9)6. Het uiteinde van de straat, aanleunend bij de Scheldemeersen, bewaart nog een uitgesproken landelijk karakter.

Weinig resten van de hoevebouw die hier in de 18de eeuw al sterk vertegenwoordigd was. Van de diverse nijverheden die sinds het einde van de 19de eeuw aan de straat werden opgericht getuigen nu nog een paar woningen van fabrieksdirecteurs. In 1983 werd een bestaande processiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en gelegen ter hoogte van nummer 20 B gesloopt. De nieuwe kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-opgenomen, verderop in de straat gelegen naast nummer 46, dateert pas van 1984 (zie opschrift gevelsteen). Deze neogotische processiekapel werd door de buurtbewoners gebouwd naar model van de kleine kapellen van de ommegang van de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw te Lede.

 • DE BRUYNE C., DE BRUYNE L., De oude Hogeweg, het Veer, zijn bewoners en een beetje geschiedenis, Heem- en Oudheidkundige kring Berlare, XXI, 2, 2003, p. 23, 31-33.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis met spinbaan

 • Omvat
  Directeur- en burgemeesterswoning

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve Hof Moens

 • Is deel van
  Berlare

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hogeweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/13171 (Geraadpleegd op 05-12-2020)