Geografisch thema

Gaver

ID
13175
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13175

Beschrijving

Haaks vanaf Dorp op de wijk Gaver noordwaarts leidend richting Zele tot Koolstraat. De bebouwing in het aanvangsdeel van deze oude straat sluit nog aan bij de historische dorpskern. De voormalige pastorie is hier gelegen. In het begin van de straat werd in 1823 een katholieke meisjesschool opgericht bediend door zusters van Sint-Vincentius à Paulo van Gijzegem. Bij de onderwijsinstelling met klooster werd in 1864 een gasthuis opgericht. De uitgebreide school werd in het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw door nieuwe gebouwen vervangen (intussen verdwenen). Het oude gasthuis verdween in 1979 uit het straatbeeld.

  • DE BRUYNE C., VENNEMAN R., De geschiedenis van de meisjesschool in de Gaver, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, XV, 1, 1997, p. 3-37.
  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 90-92.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herenhuis Janssens

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Pastorie Spaans Hof

  • Is deel van
    Berlare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gaver [online], https://id.erfgoed.net/themas/13175 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.