Geografisch thema

Anzegem

ID
13183
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13183

Beschrijving

Sinds 1 januari 1977 samengesteld uit Anzegem, Gijzelbrechtegem (sinds 1971), Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte. Fusiegemeente van 13.902 inwoners en 4.179 hectare. (cijfers december 2004).
Gerechtelijk en administratief behoort Anzegem tot het arrondissement Kortrijk, kanton Anzegem. Op kerkelijk gebied behoort het sinds 1834 tot het bisdom Brugge.

De fusiegemeente bezit een gevarieerd landschap, gekenmerkt door het interfluvium tussen Schelde en Leie. De landbouw drukt de grootste stempel op het landschap, er zijn verschillende grote kouters met open landschap. Tevens is Anzegem de bosrijkste gemeente van het arrondissement Kortrijk, vermeldenswaardig zijn het Bassegembos (Kaster), de Spitaalbossen (Anzegem) en het Bouvelobos (Anzegem-Wortegem) en het Hellebos (Tiegem-Ingooigem).


Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Anzegem [online], https://id.erfgoed.net/themas/13183 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.