Stationstraat

Beschrijving

W.-uitvalsweg van kruispunt Dadizeelse-/Roeselaarsestraat (dorpskom) tot Passendale. Benaming ontleend aan het in de jaren 1980 afgebroken station gelegen aan het dorps- en straatuiteinde, aan de spoorlijn Ieper-Roeselare; deze lijn 64, ingereden in 1868, diende vanaf 1952 enkel voor goederenvervoer en werd in 1970 volledig afgeschaft. Straat met min of meer rechtlijnig tracé, licht opklimmend naar Passendale toe.

Voor W.O. I was de 'Statiestraat' een landelijke kasseiweg met hoge populieren (cf. oude prentbriefkaarten). Bij de wederopbouw kreeg deze straat een meer aaneengesloten bebouwing.

Dominerende woonfunctie met burger- en arbeiderswoningen. Voormalige handelspanden o.m. cinema (nr. 58). Tevens voormalige brouwerij (cf. nr. 79). Schoolfunctie met klooster- en schoolcomplex "Ten Bunderen" op de plaats van de vooroorlogse fietspiste (cf. nrs. 49, 51).

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken, uit de jaren 1920. Eenheidsbebouwing: nrs. 67-75; nrs. 70-74; nrs. 82-86; nrs. 20-26 aan een knik van de straat gelegen, gedateerd 1922 in koetspoorttrav.; typerende steekboogfries.

Eenvoudige doorsnee-architectuur: bakstenen lijstgevels, in de lijn van de XIX d-dorpsbebouwing; o.m. typerend gebruik van sierbaksteen. Nr. 62, uitzonderlijk met gecementeerde gevel en geknikt zadeldak, als kleine arbeiderswoning (cf. infra). Nr. 3, met art-decogetinte tweezijdige erker.

Buiten de dorpskom losse, doch sterk geconcentreerde bebouwing met o.m. lage boerenarbeidershuizen; o.m. nr. 180 met r., aansluitende vlasschuur. Dichter bij het afgebroken station en het straatuiteinde, voormalige cafés, tuinwijk (cf. nrs. 157-209) en sinds 1934 melkfabriek (nr. 149). Tevens nieuwe bouw.

CLAUS R., De spoorlijn Roeslare-Ieper, Zonneheem, 1980, p. 9, nr. 1.