's Gravenstraat

Beschrijving

Van Dokter Delbekestraat naar Hippoliet Spilleboutdreef. Straat getrokken door de gronden behorende aan Graaf de Limburg-Stirum van Rumbeke, voorzien op het plan van René Doom (Roeselare) van 1924. Recht straattracé. Oudste bouwaanvragen van 1928. Vrij homogeen karakter van de jaren 1930. Voornamelijk woonfunctie, tevens vroegere noodkerk, heden zaal "Don Bosco" (nummer 14), Sint-Lutgardisinstituut (ingang Dokter Delbekestraat). Rijhuizen nummers 3-7 inspringend ten opzichte van rooilijn. Arbeidershuizen van rode baksteenbouw verfraaid met gele baksteen, onder meer nummers 12-18, 13-21, 32, 36, waarvan een aantal door de Samenwerkende Bouwmaatschappij "De Mandel" naar ontwerp van Alfons Van Coillie (nummers 3-5) en het "Rousselaarsch Werkmanshuis" eveneens naar ontwerp van Alfons Van Coillie van 1928 (nummers 17-21), breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Woonhuis nummers 38-40 met afwisselend materiaalgebruik naar ontwerp van Joseph De Coninck van 1933.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol