de Coninckplein

Beschrijving

Ten noorden begrensd door Sint-Amandsstraat, ten zuiden, door de Hendrik Consciencestraat en ten westen de Jan Mahieustraat. Het de Coninckplein, genaamd naar de schenker Baron de Coninck de Merckem, kasteelheer in Woumen en voornaamste eigenaar van de te verkavelen gronden van de Sint-Amandswijk, werd in 1868 gepland ten westen van de nog te bouwen Sint-Amandskerk. Centrum van de noordwaartse stadsuitbreiding van de tweede helft van de 19de eeuw. Tussen 1883 en 1918, regelmatig gebruik als paardenmarkt.

Grosso modo vierkantig plein. Heden parkeerplaats omgeven door bomen. Middenin -sinds 1909- bronzen beeld van Albrecht Rodenbach, door J. Lagae. Het burgerlijk karakter van het plein uit de tweede helft van de 19de eeuw - eerste helft van de 20ste eeuw is in het vierde kwart van de 20ste eeuw grotendeels verloren gegaan door het oprichten van kantoor- en appartementsgebouwen (zie Hendrik Conscience-, Jan Mahieu- en Sint-Amandsstraat).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De inventaristekst van 1999 vermeldt dat het plein gebruikt wordt als parkeerplaats. Dat is anno 2022 niet meer het geval.

Het plein werd in de 19de eeuw niet als paardenmarkt maar als varkensmarkt gebruikt.

• Informatie verkregen van Francky Libbrecht (juni 2022).