Geografisch thema

de Coninckplein

ID: 1329   URI: https://id.erfgoed.net/themas/1329

Beschrijving

Ten N. begrensd door Sint-Amandsstraat, ten Z., door de Hendrik Consciencestraat en ten W. de Jan Mahieustraat. Het de Coninckplein, genaamd naar de schenker Baron de Coninck de Merckem, kasteelheer in Woumen en voornaamste eigenaar van de te verkavelen gronden van de St.-Amandswijk, werd in 1868 gepland ten W. van de nog te bouwen St.-Amandskerk. Centrum van de N.-waartse stadsuitbreiding van XIX B. Tussen 1883 en 1918, regelmatig gebruik als paardenmarkt.

Gr.m. vierkantig plein. Heden parkeerplaats omgeven door bomen. Middenin -sinds 1909- bronzen beeld van Albrecht Rodenbach, door J. Lagae. Het XIX B-XX a burgerlijk karakter van het plein is in XX d grotendeels verloren gegaan door het oprichten van kantoor- en appartementsgebouwen (cf. Hendrik Conscience-, Jan Mahieu- en Sint-Amandsstraat).


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Is deel van
    Roeselare
    Roeselare (Roeselare)

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Amands
    de Coninckplein zonder nummer (Roeselare)