Albrecht Rodenbachstraat

Beschrijving

Van oudsher, cf. Sanderus (1641), zijstraat van de Noordstraat die naar de Mandel loopt en gekruist wordt door de Kattenstraat (fig. 141). Vroeger z.g. "Brouwerijstraat"; het deel vanaf de Kattenstraat werd op een bepaald moment ook Nieuwmarktstraat genoemd naar het marktplein gelegen aan de kruising van beide straten. Tot XX A was het centrum van de handelsactiviteit van de Nieuwmarkters gelegen aan het kruispunt van de Albrecht Rodenbachtstraat, de Wallenstraat en de Diksmuidsesteenweg. Heden vnl. woonfunctie. N.-straatzijde (tot aan de hoek met Kattenstraat) beheerst door de gebouwen van der Burgerschool (nr. 14 e.v.). De school heeft aan het einde van de straat (nr. 50) de bedrijfsgebouwen ingenomen van de vroegere jutespinnerij "La Jutoise Roularienne" die zich uitstrekken achter de huizen tot aan de Kattenstraat. Basisbebouwing met XX A-breedhuizen van twee en drie trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldak; vnl. lijstgevels, ook topgevels o.m. nrs. 5-7, 9, 13, 36, 42, 48, 49, 75. Twee gecementeerde rijhuisjes met schijnvoegen uit XIX (nrs. 35, 37) van een bouwl. onder resp. pannen en leien/pannen mansardedak; nr. 37 met fraai bewaard houtwerk van de vensters en twee rolluikkasten op de begane grond. Twee huizen (nr. 40-42 en nr. 48) n.o.v. J. Delie (Roeselare) met typische puntgevels uit de jaren 1950. Hoeken met de Noordstraat ingenomen door recente appartementsblokken van drie en vier bouwl. Opvallend veel gevels versierd door heiligennisje (nrs. 39, 26-32, 63, 65).