Meise

Beschrijving

Meise is een gemeente in Vlaams-Brabant binnen het bestuurlijke arrondissement Halle-Vilvoorde. Hoewel bestaande uit vele woonkernen, al dan niet met een eigen parochie, telt de fusiegemeente sedert 1 januari 1977 slechts twee deelgemeenten, Meise en Wolvertem. Oppem dat bij de fusie van 1977 samen met de wijk Amelgem ook bij Meise werd gevoegd was voorheen een gehucht dat bestuurlijk onder Brussegem (Merchtem) viel.

Meise is een van de 19 gemeenten die deel uitmaken van de Vlaamse Rand rond Brussel en wordt in het noorden begrensd door Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos, in het oosten door Grimbergen, in het zuiden door Grimbergen en Wemmel en in het westen door Merchtem. De oppervlakte bedraagt 3482 ha met 18.937 inwoners (2017). Van zuid naar noord wordt de gemeente sedert 1937 doorsneden door de A12 Brussel-Antwerpen, heraangelegd in 1957.