Ardooisesteenweg

Beschrijving

N.O.-uitvalsweg naar Ardooie. Aangelegd in 1827. Overwegend woningen vermengd met andere functies; veel winkels in het gedeelte van de straat nabij het stadscentrum, verschillende cafés op de afgeschuinde hoeken van de kruispunten met de zijstraten (o.m. nrs. 30, 49, 141), weverij Dumont-Wyckhuyse en deegwarenfabriek Soubry. Naar de periferie toe, ook voormalige hoeve (nr. 395) en lage boerenarbeiderswoningen (o.m. nrs. 304, 395-399). Recentere inplanting van complex van grootwarenhuizen.

Basisbebouwing: rijhuizen van een à drie bouwl. en variërende gevelbreedte onder pannen zadel-of mansardedaken (n // straat) uit XIX en XX; minder aaneengesloten bebouwing naar het straatuiteinde toe. N.-straatzijde tussen kruising met Wetterenstraat en Batavialaan ingenomen door sociale woningen van de Bataviawijk. Vrij veel aanpassingen en vernieuwde gevelparementen; recentere appartementsblokken van maximum vijf bouwl. in het begin van de straat.

Behouden XIX-bebouwing vaak met tot moderne winkelpui verbouwde begane grond: gecementeerde of bepleisterde lijstgevels (o.m. nrs. 17, 27-29, 88-93, 111-113, 221-223) en bakstenen gevels uit eind XIX-begin XX met aflijnende kroonlijst en getoogde muuropeningen (o.m. nrs. 17, 30, 39, 139, 231). Sobere bakstenen gevels van de jaren 1930-1940 met rechth. muuropeningen onder simili-stenen latei (o.m. nrs. 81-93), erkers en granitobanden (o.m. nrs. 239-241).