Blekerijstraat

Beschrijving

Van Groenestraat naar Molenstraat. Naam verwijzend naar de oude, door de straat afgezoomde blekerijmeersen. De gebouwen van de Vrije Middelbare School nemen het stratenblok met de Arme-Klarenstraat in (zie Arme-Klarenstraat) in. Heden ligt de hoofdingang van de stedelijke begraafplaats midden in deze straat. Voornamelijk woonfunctie. Bij het begin van de rechter straatzijde, afsluitingsmuur van de begraafplaats; aan het einde van die muur, voormalig industrieel pand: langwerpig bakstenen volume met betonnen versterkingen van twee bouwlagen onder dubbel pannen zadeldak, laadvenster boven inrijpoort.

Basisbebouwing met breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Oorspronkelijke eenheidsbebouwing uit eind 19de eeuw (nummers 1-69) met rijhuisjes voorzien van verankerde rode bakstenen gevel met getoogde muuropeningen; heden zijn sommige gevels gecementeerd (onder meer nummers 39, 41), voorzien van een nieuw gevelparement (onder meer nummer 5), of verbouwd (onder meer nummers 21, 29 met garage). Nummers 31, 35: twee woningen van 1953 (zie cartouche) met drie bouwlagen, risaliet over de twee verdiepingen en gevel van rode sierbaksteen met elementen van arduin. Voorts eenheidsbebouwing van rijhuisjes met rode bakstenen gevel versierd met motieven van gele baksteen (nummers 12-26, 40-48). Nummers 56 tot 62 van latere datum (jaren 1930-1940) met driezijdige erker en betonnen elementen. Hoekhuizen aan de Kermisstraat met afgeschuinde hoektravee. Laatste deel van de straat gekenmerkt door verschillende kleine gecementeerde rijhuizen met schijnvoegen (nummer 86, 88, 97), enkele met dakvenster in puntgeveltje (nummer 90, 96). Nummer 98: hoger opgaande lijstgevel van 1938 naar ontwerp van J. De Coninck (Roeselare) met driezijdige erker op de bovenverdieping: rode baksteenbouw op arduinen plint; verwerking van groen-zwart-witte granito en zwarte keramiektegels voor de gevelaflijning.

• Stadsarchief Roeselare, 189/1938.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol