Wielsbeke

ALGEMENE SITUERING

Fusiegemeente gerealiseerd in 1977 en bestaande uit de gemeenten Ooigem, Sint-Baafs-Vijve en Wielsbeke. Gelegen in het zuidoostelijke deel van de provincie West-Vlaanderen, voor een kort stuk op de grens met de provincie Oost-Vlaanderen.

Totaal aantal inwoners: 8.949 (juli 2006); totale oppervlakte: 2.176 hectare (2006). Wielsbeke maakt deel uit van het arrondissement Tielt, kanton Oostrozebeke.

Fysisch-geografisch maakt het grondgebied van de fusiegemeente deel uit van het zandlemige Land van Roeselare-Kortrijk, meer bepaald van de uitlopers van het Hoogland van Hulste, aan de zuidzijde overgaand in de brede alluviale vallei van de Leie. Ten behoeve van het scheepvaartverkeer werd de oorspronkelijke rivierloop van de Leie gewijzigd en vervangen door een gekanaliseerde waterweg.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien