Bruanestraat

Beschrijving

Loopt van O.-L.-Vrouwemarkt naar Mandellaan. Voorheen Oude Gentweg of Bruanewegel, bij verbreding in 1901 Bruanestraat genoemd, naar een aloude heerlijkheid; in feite de vroegere naam van de huidige Mandellaan. Recht straattracé. Vnl. arbeiderswoningen met lijstgevels van twee trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen), soms als eenheidsbebouwing opgevat (o.m. nrs. 53-61 n.o.v. J. De Bruycker van 1922) of samenstel nrs. 33-35, 37-39, 49-51. Nrs. 2-8: woonhuizen uit de jaren 1950-1960 n.o.v. A. Decan (o.m. eigen woonhuis nrs. 6-8). Achterkant Z.W.-zijde ingenomen door voetbalterrein KFC Roeselare. Op de hoek Koornstraat, weverij Dumont-Wyckhuyse (cf. Ardooisesteenweg).