Brugsesteenweg

Beschrijving

Baan van Menen naar Brugge over Roeselare aangelegd onder Maria-Theresia in 1757. In het centrum, overwegend rijbebouwing met woonhuizen en buurtwinkels en openbare gebouwen: school, ziekenhuis met aansluitend bejaardentehuis en post. Verder buiten de stadskom, gevarieerde functie typerend voor een uitvalsweg cf. commerciële centra, voormalige automobielinspectie (nr. 366). Talrijke vroegere winkelhuizen met bewaarde winkelpui: nr. 17 met gezandstraalde ruiten met vermelding "Huis Verhaeghe" en voorstelling van "Het Roeselaars rokertje", nr. 49 van 1921 n.o.v. F. Lucas. Nr. 221 van 1925, vermeldenswaardig wegens open spant. Regionalistische stijl o.m. nrs. 47-49 van 1921; nr. 249 art deco van de jaren 1930. Meer vooruitstrevende woonhuizen: nr. 143 n.o.v. J. De Coninck van 1935 en nrs. 147, 275. Hedendaags postgebouw n.o.v. A. Bossuyt, in gebruik genomen in 1995, nr. 44. Borstbeeld van Hugo Verriest op hoek Hugo Verrieststraat, door J. Lagae.

Voor het Kleine Bassin, kruisbeeld op sokkel van 1855 opgericht door Mgr. Malou met tekst "25-8-1855 Z. H. J. B. Malou verleent 40 dagen aflaet eens daegs te verdienen geknield voor dit kruis biddend 5 mael onze vaders en weesgegroeten ter eer der 5 wonden van O. H. J. C.".