Herdersem

Beschrijving

Gefusioneerde gemeente met Aalst (1977). Oudste vermelding in 868. In de beginperiode (11de tot 14de eeuw) nauwe verbondenheid met de abdij van Affligem. Heren van Herdersem voor het laatst vermeld in 1264. In de eerste helft van de 14de eeuw: heerlijkheid in het bezit van Isabella van Vlaanderen. Het kasteel van de heren van Herdersem, zogenaamd "Ter Bruggen", was gelegen tussen de Hammestraat en de Dender. Landbouwgemeente geëvolueerd tot woongemeente voor pendelaars. Deze evolutie kenmerkt ook de bebouwing: enkele boerderijen en een aanzienlijk aantal boerenhuisjes uit de 19de eeuw in een eenvoudige plattelandsstijl bleven bewaard tussen recentere bebouwing langs de Boskant met Pontweg en voornamelijk Broekstraat, de Kapelommeweg, de Aartstraat en A. De Cockstraat. De Dendervallei (westelijk en noordelijk deel van Herdersem) is vrijwel onbewoond en landschappelijk belangrijk.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeente der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, dl.II
  • VERBESSELT J., Herdersem, in Land van Aalst, 1963/3, p. 81.

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle