Meldert

Beschrijving

Landbouwgemeente van 883 hectare en 2.721 inwoners. Eerste vermelding in 1168. Tot de 18de eeuw horend tot het land van Asse onder de Hertogen van Brabant.

De Vrouwenabdij van Vorst bezat er grote eigendommen (onder meer het Kravaalbos, indertijd moeras en dus goede grens). Voornamelijk de abdij van Affligem speelde een grote rol: patronaat van de kerk, bezit van de hoeven, te "Putte" en "te Mutsereel", de steengroeven in de Putstraat (16de tot 17de eeuw) (volgens sommigen in het gehucht Parijs), de Nedermolen met hoeve en Molenvijver. In 1521 liet Carolus de Croy een kasteel bouwen bij de Sint-Rochuskapel (met een rechte dreef naar de kerk), dat in hetzelfde jaar uitbrandde. Het dorp bleef lange tijd geïsoleerd wegens de omringende bossen en moerassen waarvan nu nog het Kravaalbos, de omgeving van de Aalterse Dreef (voorheen Affligembossen) en de Faluintjes getuigen. Kleinschalige homogene bebouwing met hoevetjes en boerenarbeidershuisjes.

• CLINCKAERT C., Aan de oostelijke rand van Aalst, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, XVII, 1958/2, p. 34-36.
  • COURTEAUX F.-VANDERVEKEN, Een wandeling te Moorsel en Meldert, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, XIII, 1964/5, P. 134).
  • DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent (1900), reeks V, dl. III
  • DHANENS E., Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 1950, p. 13
  • VAN DEN ABEELE R., Meldert, in Oost-Vlaanderen, XI, 1962/1, p. 14-15.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle