Delaerestraat

Beschrijving

Loopt van de Ooststraat naar de Leenstraat. Genoemd naar dhr. Delaere die grond afstond om de straat aan te leggen. Aangelegd naar aanleiding van bouw van het redemptoristenklooster (1868-1871). Rechte straat middenin doorsneden door de Sint-Alfonsusstraat. Op de kruising rondpunt zogenaamd "Patersplein" met buste van Alfons Blomme.

Basisbebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw - 20ste eeuw met lijstgevels, zowel van baksteen als bepleisterd, veelal met vernieuwd parement soms met art-deco-invloed (onder meer nummers 19, 22: herberg "Biljart Palace" met afgesnuite hoektravee met typerende deuromlijsting; hoekcomplex nummers 29-29, nummers 26-34, 42). Tevens bebouwing van de jaren 1900 (onder meer nummers 11-13, 15, 17). Meerdere hedendaagse kantoor- en appartementsgebouwen. Kerk, klooster en retraitehuis van de redemptoristen (nummer 31).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol