Delaerestraat

Beschrijving

Loopt van de Ooststraat naar de Leenstraat. Genoemd naar dhr. Delaere die grond afstond om de straat aan te leggen. Aangelegd n.a.v. bouw van het redemptoristenklooster (1868-1871). Rechte straat middenin doorsneden door de Sint-Alfonsusstraat. Op de kruising rondpunt z.g. "Patersplein" met buste van Alfons Blomme.

Basisbebouwing uit XIX B-XX met lijstgevels, zowel van baksteen als bepleisterd, veelal met vernieuwd parement soms met art-deco-invloed (o.m. nrs. 19, 22: herberg "Biljart Palace" met afgesnuite hoektrav. met typerende deuromlijsting; hoekcomplex nrs. 29-29, nrs. 26-34, 42). Tevens bebouwing van de jaren 1900 (o.m. nrs. 11-13, 15, 17). Meerdere hedendaagse kantoor- en appartementsgebouwen. Kerk, klooster en retraitehuis van de redemptoristen (nr. 31).