Diksmuidsesteenweg

Beschrijving

N.O.-uitvalsweg naar Diksmuide. Aangelegd in 1840. Overwegend lintbebouwing met arbeiders- en burgerwoningen. Dicht bij het stadscentrum ook handelshuizen; straat bij uitstek van de historische "Nieuwmarkters" ("leurders" in allerlei waren) cf. typische namen van bewoners en woningen met poort of deurtje (cf. nrs.22-24, nrs.77-79) leidend naar achterliggende koer met verschillend nutsgebouwen (o.m. paardenstal, magazijnen), nrs.93-95, nrs.126-128, nr.220-222, nr.221, nrs.138-140, 141-143, nr.170). Overdekte hallen van de REO fruit-en groentenveiling (uitbreiding sinds de jaren 1960 en vergroting van de overdekte ruimte met 14 ha in 1991). Expo-en sporthallen van de stad Roeselare (1975). Enkele boerderijen vanaf het kruispunt met de Grote Ring (o.m. nrs.347,353, 355, 357, 630).

Basisbebouwing met breedhuizen van twee bouwl. onder pannen zadeldaken (n // straat); verschillende afgeschuinde hoekpanden met de zijstraten, o.m. nr. 21 z.g. "In de karpel" van 1920. Rijhuizen uit eind XIX-begin XX met bakstenen of gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en getoogde muuropeningen; ook vernieuwde gevelparementen; eenheidsbebouwing met werkmanswoningen (o.m. nrs. 142-154, 222-236, 258-272); verspreid enkele lage arbeiderswoningen van een bouwl. (o.m. nrs. 64, 163-167, 177, 263-269), nrs. 150, 177, 263 met bewaarde luiken. Nr. 31: met blauwe glazuurtegels bezette benedenverd. Nr. 221: fraai gecementeerd dubbelhuis met poort en art-decomotieven in de vleugeldeur met roedeverdeling in het bovenlicht en in de oculi. Interbellum huizen getypeerd door o.m. bakstenen gevel met accenten van natuursteen, simili-steen of lichtere baksteen, erkers en punt- of tuitgeveltje; o.m. nrs. 8-12 met art deco getinte versieringen van 1920 n.o.v. R. Doom en J. Vermeersch (Roeselare-Brussel), nrs. 37-39 van 1932 n.o.v. F. Vanhee (Roeselare), nrs. 93-95, nrs. 126-128 van 1931 (cf. gevelsteen), nrs. 168-170 van 1920, nr. 233 z.g. "De plezierhaan" (initialen "V D" in de gevel), nr. 253 van 1932 n.o.v. J. De Coninck (Roeselare). Nr. 289: hoekpand/ Oostnieuwkerksesteenweg van 1936 met drie bouwl. onder plat dak. Nr. 44: burgerwoning van 1950 n.o.v. E. Allewaert (Izegem) Anglo-Normandische stijlinvloeden o.m. in de met houten relifpanelen beslagen puntgeveltop en gesculpteerde penanten.