Mijlbeek

Beschrijving

Wijk (Botermelkstraat tot Tragel) met zelfstandige entiteit. Bleef lange tijd van urbanisatie verstoken; aanvang in 1902 met de eerste steenlegging van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Bijstand. Aanleg van de ring rond Aalst door het trekken van de Kloosterstraat (huidige Leopoldlaan), aansluitend bij de later aangelegde Heilig Hartlaan (Hertshage), de Albrechtlaan (1909) en de Brusselse Steenweg. Tal van eenvoudige hoevetjes en boerenarbeiderswoningen uit de 19de eeuw zijn zeer verwaarloosd of verbouwd of door nieuwe bouw vervangen, een paar typische voorbeelden werden opgenomen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle