Geografisch thema

Gasstraat

ID
1348
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1348

Beschrijving

Van Ooststraat naar Koning Albert I-laan. Genoemd naar het "gasgesticht" van 1861 op het kruispunt Leenstraat/ Koning Albert I-laan. De strook vanaf het kruispunt met de Spanjestraat tot aan het kruispunt met de Leenstraat langs de spoorweg werd aangelegd in 1872. Het stuk van de Ooststraat tot de spoorweg hoorde oorspronkelijk bij de Spanjestraat. Na afschaffing van overweg circa 1924 werd het stuk van de Spanjestraat tussen de spoorweg en de Ooststraat bij de Gasstraat gevoegd wat het hoekige straattracé verklaart.

Slechts bebouwing aan een straatzijde; tegenover nummers 1-6A, pleintje met fontein (zie Stationsplein). Bomenrij en parking aan de spoorweg.

Basisbebouwing: Bepleisterde neoclassicistische woningen van twee tot twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Voorheen beeldbepalend ijzermagazijn Belpaire met opvallende art-nouveaupui, heden vervangen door de schermgevel van een warenhuis; hoek ingenomen door parking. Appartementsgebouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw en bioscoop.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Herenhuis en ijzerhandel A. Belpaire

 • Omvat
  Neoclassicistisch herenhuis

 • Is deel van
  Roeselare


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gasstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/1348 (Geraadpleegd op )