Grote Markt

Beschrijving

Belangrijkste marktplaats, tevens kern van de stad waarop de hoofdstraten samenkomen, nl. Noord-, Oost-, Zuidstraat en waarop tevens de Mane-, Nonnenstraat en de Botermarkt uitkomen. Van oudsher politiek, economisch en commercieel centrum met St.-Michielskerk ten W. Ca. 1260, bouw van complex met hal en belfort midden op het marktplein; eerste vermelding in 1377 en uitgebeeld op de gravure van A. Sanderus als hal met hoektoren (fig. 141). Dat belfort stortte in in 1704. Bij opgravingen in 1941 en 1979 werden de resten van het complex gevonden. Een aflijning in het stenen patroon van de Grote Markt evenals een gedenkplaat wijzen de ligging aan.

Vierkantig plein, heden gebruikt als markt- en parkeerplaats. Geaccentueerd door het stadhuis met belforttoren aan Z.-zijde. Laatgotische gevel van het klooster der grauwzusters (cf. Nonnenstraat nr. 1).

Voor W.O. I: gekenmerkt door bepleisterde lijstwoningen (fig. 184). Daarvan resten er enkele (nrs. 1 A, 2, 3, 20, 28). Begin XX bouw van enkele topgevels (nrs. 8 en 10). In de periode voor W.O. I werd door het stadsbestuur reeds aandacht geschonken aan het uitzicht van de Grote Markt.

Na W.O. I : hoewel weinig gevels waren vernield maakte het stadsbestuur gebruik van de wederopbouw om de Grote Markt te verfraaien. Na een eerste voorstel van 1919, met neogotische gevels, die afweken van de bestaande parcellering, opteerden R. Doom en J. Vermeersch (Roeselare-Brussel) op 2 april 1919 voor een art-decogetint regionalisme, vlg. de bestaande parcellering (o.m. nrs. 4-9, 11-12, 17, 18, 21, 24), (fig. 187). Eigenaars die hun gevel vlg. het richtinggevende concept wijzigden, werden betoelaagd door het stadsbestuur bij besluit van 27 december 1919. In 1919 werd de apotheek nr. 26 als eerste gebouw wederopgebouwd in eclectische stijl met vnl. neorococo-inslag zonder rekening te houden met het concept van stijleenheid, waardoor het niet in aanmerking kwam voor subsiƫdiring.

Opmerkelijke late art-decogevel van 1945 (nr. 23). Nr. 13 en huis r. ervan, nr. 15, ca. 1984 nieuwe gevels, nr. 13 als kopie van de gevel van 1921 n.o.v. A. De Pauw, met een bouwl. meer, nr. als vereenvoudigde trapgevel. Enkele appartementsblokken uit XX B van vier tot zeven bouwl.

• SAR 196/1921.
  • MAES J., De wederopbouw van Roeselare na de eerste wereldoorlog, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1981, p. 138-156.