Een zeker aantal "tumuli" op het gebied van de gemeente en haar gehuchten (toponiemen zoals "het tommeke") herinneren aan deze prehistorische begraafplaatsen.
Ontwikkeling van de stad bevorderd door twee factoren van godsdienstige aard: stichting van Sint-Gorgoniuskerk (vermoedelijk tweede helft 13de eeuw) en de oprichting door Alpaïdis van een seculiere collegiale kerk, circa het jaar 1000. Luiks grondgebied ten prooi aan aanvallen van de Brabantse steden, vooral tijdens de 16de eeuw. Reorganisatie van de gemeente in de 17de eeuw en terugkeer naar de orde; na de brand van 1724 wederopbouw van de collegiale kerk en van talrijke andere gebouwen.
Talrijke brouwerijen gevoegd bij grote landbouwondernemingen. Heden, klein provinciestadje betrokken in het uitstralingsgebied van Tienen.
Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)