Hoogstraat

Beschrijving

Oude, lange dorpsstraat met licht gebogen tracé, vanaf het Kerkplein tot aan de "Vijfwegen", aansluitend bij de hoofdas van het z.g. "Sterrebos". Onregelmatige rooilijn. Eerste deel van de straat met aaneengesloten bebouwing oplopend tot XIX B, uitgezonderd het z.g. "Baljuwhuis" van 1617 (nr. 10); verderop gelegen bebouwing vnl. villabouw daterend uit XX b-c.

Overwegend woonfunctie met arbeiders- en burgerwoningen; ook vestigingsplaats van de gemeenteschool. Enkele, o.m. voormalige, dorpswinkels en herbergen met stijgende concentratie naar het centrum toe; o.m. nr. 3, met bewaarde winkelpui met glas-in-loodbovenlicht uit XX a (fig. 363). Ook handelswoningen met poortrav., o.m. nrs. 35 en 40.

Basisbebouwing: breedhuizen met variërende gevelbreedte en twee bouwl. vnl. onder pannen zadeldaken, maar ook platte daken; ook vernieuwde parementen (nrs. 9, 26, 29, 43 en 47) en nieuwbouw (nrs. 7, 13 en 17). Behouden bebouwing uit XIX B - XX a: eenvoudige lijstgevels getypeerd door tandlijsten o.m. nrs. 4-8, 45, 160. Nr. 1, met karakteristiek centraal muurnisje van gesinterde baksteen, getopt door kruis. Nr. 31, van 1921, n.o.v. J. Van Damme (Rumbeke). Nr. 50, dubbelhuis met aanpalend nutsgebouw in de Louis Leynstraat. Voorts ook gecementeerde gevels cf. nr. 11 met rechth. vensters onder eenvoudig fronton en nr. 33, met sierlijk uitgewerkte sluitstenen op de bovenverd.

Nr. 122-132: eenheidsbebouwing uit XX a; zes arbeidershuisjes met voortuintje; betonnen afsluiting. Ook eenvoudige interbellumarchitectuur aansluitend bij de art deco cf. nr. 18, met bewaard houtwerk, nr. 20 met typerende winkelpui van geglazuurde tegels en nr. 142 met dambordpatroon. Nr. 91, enkelhuis uit de jaren 1920. Gevelparement getypeerd door zware muurdammen en dambordfries. Nr. 97, bakstenen gevelparement van 1931 met kenmerkende muurvlakken begrensd door arduinen sierstenen; aangepaste begane grond; verdwenen topgevel. Ter hoogte van Jozef Delbaerestraat sociale woningbouw uit de jaren 1950. Voorts enkele eigentijdse woningen o.m. nr. 51 c.