Hugo Verrieststraat

Beschrijving

Tussen het de Coninckplein en de Brugsesteenweg. Van 1869 tot circa 1890 maakte het stuk tussen Sint-Amandsstraat en Cichoreistraat deel uit van de Keizerstraat (heden Jan Mahieustraat). In 1893, aanleg van de Nieuwe Schoolstraat (zie school van 1889 in opdracht van de grauwzusters, Cichoreistraat), later Schoolstraat genoemd. Sinds 1929 Hugo Verrieststraat.

Licht gebogen straattracé. Vrij karakteristiek straatbeeld met talrijke herenhuizen, soms in combinatie met magazijnen (onder meer nummers 9-13). Ook arbeiderswoningen, bij nummers 108-132 gecombineerd met directeurswoning en houthandel- en zagerij, opgericht in 1902 door P. Carbonez-Bonte. Van de vroegere brouwerijen zijn enkel de woning van de bestuurder, de stal van 1903 en kelders met troggewelven (onder meer van 1905) van de brouwerij "De Toekomst" bewaard (nummers 92-100).

Herenhuizen uit begin 20ste eeuw: gevels van witte baksteen, onder meer nummers 7, 26, 36, 51 of in rode baksteenbouw, soms met trapgeveltjes (nummers 3-5, nummers 101-103 naar ontwerp van A. Van Coillie van 1910, nummers 80-82 van 1912 heropgebouwd in 1921 naar ontwerp van A. Van Coillie).

Interbellum-woonhuizen in regionalistische stijl onder meer nummers 52-54, 113, nummer 84 naar ontwerp van aannemer J. Bouckaert van 1921 en nummer 111 van 1928. Art-decogebouwen onder meer nummer 39: bepleisterde gevels verfraaid met reliëfs; kastanjebladeren en muziekinstrumenten in boogvelden nummer 89, lateien met florale motieven en vrouwenhoofd nummer 99. Doorsnee-enkelhuis met geometrische art-deco-invloed in de gevelversiering, nummer 14 naar ontwerp van E. Apers, nummer 49 naar ontwerp van J. De Coninck (Roeselare) van 1934; moderngetinte gevel nummer 33. Enkele appartementsgebouwen. Postgebouw in gebruik vanaf 1995 (zie Brugsesteenweg nummer 44). Nummer 68, Roeselaarse Middenschool gebouwd tussen 1948-1952 met latere uitbreidingen. Heden grosso modo onregelmatige L-vormige plattegrond, die de speelplaats omvat.

• Stadsarchief Roeselare, 313/1903, 43/1905, 177/1910, 110/1912, 127/1921, 148/1921, 253/1928, 116/1934, 13/1941.
  • DEWEERDT A., Het Roeselaars industriegebied nabij de Sint-Amandsbeek, de Kleine Bassin en de Ronde Kom, in Rollariensia, XVIII, 1989/90, p. 170 en 172.
  • MUYLAERT F., Roeselare door de jaren heen, (Roeselare), (1989), p. 123.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol