Iepersestraat

Beschrijving

Loopt van de Zuidstraat westwaarts over in de Ieperseaardeweg, richting Ieper. Samen met de Noord-, Oost- en Zuidstraat een van de oudste straten van Roeselare (zie Sanderus, 1641). Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot 1947 kreeg het gedeelte tussen de Bakkersstraat en de wijk Ruiter de benaming "Moorsledesteenweg". Woonfunctie; ook handelshuizen (zie verschillende tot winkelpui verbouwde gelijkvloerse verdieping, onder meer nummers 38, 40-42, 67) in het gedeelte nabij het stadscentrum. Basisbebouwing met rijhuizen (nok parallel aan de straat) van twee à vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; ook verschillende groepen van eenheidsbebouwing. Kruispunten met de zijstraten getypeerd door panden met afgeschuinde hoektravee; onder meer tussen twee topgevels (nummers 22, 37) of met dakvenster in topgeveltje (onder meer nummers 33, 52, 54-56, 74); nummer 75 met afgeschuinde inkom onder overstek. Vanaf het kruispunt met de Westlaan krijgt de straat het meer gediversifieerde karakter van een uitvalsweg met lintbebouwing; ook bedrijfsgebouwen (onder meer nummers 287, 288, 619), een school (nummer 249), alleenstaande villa's (onder meer nummers 254, 262, 266), boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag (onder meer nummers 341-345, 434-438, 445-447, 451, 480, 556) en boerderijen (nummer 408, 603). Dominerende interbellumbebouwing met bakstenen lijst- of puntgevels voorzien van accenten van simili-steen of lichtere baksteen, domineert; enkele 19de eeuw - begin 20ste eeuw bepleisterde lijstgevels (onder meer nummers 6, 12-16, 14 met beglaasde winkelpui voorzien van afgeronde centrale ingang, (nummers 15, 23-25, 31, 46, 61, 93-95, 113) en veel huizen van de jaren 1950-1960 naar het einde van de straat toe.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol